Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols - Visita guiada de Setmana Santa

2021 guiadesturoabril

Visita Guiada de Setmana Santa

EL TURÓ DELS GUÍXOLS UN INDRET AMB ALT VALOR HISTÒRIC I PATRIMONIAL

2 i 3 d'abril de 2021 a les 12:00h

L’esperó o punta Guíxols que separa el port de la platja, ha estat un dels indrets més importants per a la història de la nostra ciutat. Un lloc on hi ha passat gairebé tot fet rellevant i que encara conserva un nombre considerable de referents d’aquest interessant devenir històric.
Presidit per la caseta de Salvament Marítim, la seva arquitectura i els objectes del fons que conté formen un conjunt patrimonial únic de materials originals de finals del s. XIX, especialment interessant perquè està situat en la seva ubicació original. És, amb tota seguretat, únic a la Mediterrània i, probablement, al món.
Endinsant-nos a la nit dels temps, va ser en aquest turó on s’establí un poblat ibèric de costa; la primera població estable documentada al lloc de Guíxols habitada entre els segles IV aC. i I dC.
El testimoni del Port Medieval de segle XV ens ofereix un mirador privilegiat sobre la platja i el port. I dos segles més tard la història situa el martiri de Sant Feliu l’Africà a la nostra ciutat, concretament al turó dels Guíxols, des d’on es diu que fou llançat al mar amb una roda de molí lligada al coll i salvat pels àngels que el van dur a la badia a través de la cova que hi havia sota el turó i que té una part encara avui visible, la que dóna a l’escar.
Al segle XVIII en el marc de la guerra anglo-espanyola, es va haver de construir damunt la punta dels Guíxols un fortí - popularment anomenat fortim- per protegir la badia i el comerç marítim dels atacs dels corsaris anglesos. I també va ser el segle en què es va construir un Llatzeret per mantenir en quarantena persones i mercaderies que, pel fet d’arribar d’un país amb epidèmia o amb malalties endèmiques, es consideraven com a probable focus d’infecció.
El Niu de metralladores, construït durant la Guerra Civil Espanyola és actualment visitable i esdevé un indret de memòria on s’expliquen els bombardeigs que va patir la població durant el conflicte bèl·lic.

Aforament limitat a 15 persones per visita. Inscripció prèvia obligatòria
Preu: 3,00 €, menors de 8 anys gratuït.
Caldrà haver fet efectiu el pagament 1 hora abans de l’inici de la visita.
Informació i inscripcions. Oficina de Turisme| Museu d'Història

Més informació →
 
En compliment del nou Reglament general de protecció de dades de la Unió Europea (RGPD), li informem que la seva adreça de correu està inclosa en el nostre fitxer, amb la finalitat de seguir oferint-li informació que considerem del seu interés. Si vol deixar de rebre les nostres comunicacions faci clic a cancelar subscripció o comunicant-ho per correu electrònic a l’adreça: museu@guixols.cat . També li informem que aquestes dades no seran cedides a tercers i que pot exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició davant l’Ajuntament. Més informació sobre protecció de dades a http://ciutada.guixols.cat/dpd